Heksenblog

Dagboek van een heks. Maar alleen als ik iets te vertellen heb :o)

20.4.06

Water

Normaal was het volgende week les "Water". "Lucht" was het eerste, maar toen was ik er nog niet bij. "Vuur" was vorig jaar deze tijd, en "aarde" is voor het einde van het seizoen gepland, ergens in oktober ofzo... Vuur heeft me echt veel deugd gedaan, het was een heel goede manier om het element beter te leren kennen, en dus ook om de kracht ervan in jezelf te voelen bij een ritueel... Water kan nu voorlopig niet doorgaan omdat M. moet geopereerd worden, maar we zullen het later nog wel eens doen.

Iedereen had water wel al voorbereid. Ik had me verdiept in de scheppende en de vernietigende kracht van water, net als ik bij vuur had gedaan:

Alles komt voort uit water, water is het begin van alle dingen. De eerste eencelligen die ooit op de aarde verschenen, leefden in het water. Sindsdien lijkt alles steeds uit water voort te komen: de meeste dieren komen uit een ei, waarin ze in water leven tot ze groot en sterk genoeg zijn om de buitenwereld aan te kunnen. Mensen en andere zoogdieren komen niet uit een ei, maar groeien in de baarmoeder ook in water tot ze groot genoeg zijn om geboren te worden.
Niet alleen worden alle levende wezens geboren uit water, er is ook geen enkel levend wezen dat lang zonder water kan: planten en dieren, iedereen heeft water nodig om te overleven.

De meeste mensen voelen zich trouwens ook goed thuis in het water: we nemen een ontspannend bad of een verfrissende douche, we gaan zwemmen, duiken, roeien, surfen, zeilen...
Vreemd toch dat de mens zich zo aangetrokken voelt tot water, hoewel hij helemaal niet in het water kan overleven. Water kan zelfs bijzonder dodelijk zijn voor ons. Wanneer we in het water terechtkomen en niet langer boven kunnen blijven, verdrinken we gewoon. En overal is water: peuters verdrinken in tuinvijvers, zwemmers, zeilers en vissers verdrinken in zee, mensen die aan de kust leven, verdrinken in de tsunami en de laatste weken zijn weer enkele mensen en honderden dieren omgekomen in de overstromingen in Oost-Europa.

Moeten we het water dan vrezen? Nee, natuurlijk niet. Net als in alles in het universum, is dualiteit ook in water aanwezig. Water vernietigt, maar water schenkt ook leven. Het ene is niet beter of slechter dan het andere, het zijn gewoon intrinsieke eigenschappen van water. Punt.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home